زنان درعرصه علم: رزالیند فرنکلین



آیا ماری کوری تنها دانشمند زن بود؟ بدون شک این طور نیست. اما آیا شما آدا لاولاس، سازنده اولین برنامه کامپیوتری، رزالیند فرنکلین، و تحقیقاتش روی دی.ان.ای، ژوسلین بل و اکتشافات نجومی وی و یا لیزمیتنر و تحقیقاتش روی همجوشی هسته‌ای را می‌شناسید؟
زنان دانشمند بزرگی در تاریخ وجود داشته‌اند که تا به امروز شناخته نشده‌اند. معمولا در عرصه علوم نام دانشمندان مرد بیشتر ذکر می‌شود، و متاسفانه، نام خیلی از زنان در این عرصه به فراموشی سپرده شده است.
 رزالیند فرانکلین لایق آن بود که دو بار جایزه نوبل را دریافت کند اما هیچ وقت نامزد دریافت جایزه نوبل نشد. وی که دانشمندی برجسته بود تا سال‌های زیادی در طول تاریخ به فراموشی سپرده شد و بعدتر به عنوان فمینیستی نمونه و دانشمند زنی که کارهایش توسط همکاران مردش به سرقت رفته شناخته شد.

رزالیند فرانکلین دانشمند انگلیسی، متولد ۱۹۲۰،در سال ۱۹۵۱ نخستین کسی بود که توانست از دی.ان.ای با اشعه ایکس رادیوگرافی کند. او در مقاله‌ای که منتشر نشد فرضیه مارپیچی بودن ساختار دی.ان.ای را مطرح کرده بود.
اما دو سال بعد، پیش از آن که فرصت آن را داشته باشد تا نتایج کارهایش را منتشر کند، دو مرد به نام‌های جیمز دیویی واتسن و فرانسیس کریک، بدون اطلاع او به تصاویری که برداشته بود دست پیدا کردند. این دو نفر با استفاده از نتایج آزمایش رزالیند مقاله‌ای در مجله نیچر درباره ساختار مارپیچی دی.ان.ای منتشر کردند بی‌آنکه نامی از رزالیند فرنکلین ببرند.
این دو مرد به خاطر انتشار این مقاله در سال ۱۹۶۲ جایزه نوبل پزشکی را دریافت کردند. رزالیند فرنکلین نمی‌توانست از سهم خود در این اکتشاف دفاع کند چرا که چهار سال قبل از آن در سن ۳۷ سالگی از سرطان تخمدان -  به احتمال زیاد به علت قرار گرفتن بیش از حد در برابر امواج رادیویی - درگذشته بود. 

تنها در سال ۲۰۰۳ بود که جیمز دیویی وتسن در مصاحبه‌ای اعلام کرد که رزالیند فرنکلین نیز لایق دریافت جایزه نوبل بوده است. رزالیند فرنکلین جدای از کارهایش روی ساختار دی.ان.ای تحقیقاتی نیز روی ساختار ویروس‌ها انجام داد که بعد از مرگ او توسط همکارش آرون کلاگ ادامه پیدا کرد. ۲۵ سال پس از مرگ رزالیند یعنی در سال ۱۹۸۲ همکارش جایزه نوبل شیمی را دریافت کرد.

No comments:

Post a Comment

تضمین دسترسی به آب آشامیدنی و بهداشت به عنوان یک حق انسانی

  دسترسی به آب تمیز و خدمات بهداشتی به عنوان یک حق اساسی انسانی توسط سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته شده است. با این وجود، میلیاردها نفر د...